Safra Kesesi Polibi, Belirtileri ve Tedavisi

Safra kesesi polibi, safra kesesini döşeyen tabakadaki hücrelerden köken alan görülen minik yumrulardır. Safra kesesi, karaciğerin hemen altında bulunan, içinde karaciğerden salgılanan safranın depolandığı armut şeklinde bir organdır. Safra kesesinin görevi; karaciğerde üretilen safra sıvısını depolamak, yemeklerden sonra gıdalar mideden incebağırsağa geçtiğinde kasılarak içinde biriktirdiği safrayı ince bağırsağa göndermektir. Safra kesesinin taş, polip, iltihaplanma ve kanser gibi çeşitli hastalıkları görülebilir.

Safra Kasesi Polibi Nedir?

Polip, mide, bağırsak gibi sindirim sistemi organlarının iç yüzünü döşeyen mukoza adı verilen tabakadaki hücrelerin büyüyüp minik bir yumru oluşturmasıdır. Polipler sindirim sisteminin değişik yerlerinde görülebilir. Safra kesesi polibi, safra kesesinde görülen poliptir. Daha çok 40 yaşlarında ve kadınlarda görülür. Nadir olmakla birlik de çocukluk çağında da görülebilir.

Belirtileri Nelerdir?

Safra Kesesi Polibi Belirtileri
Safra Kesesi Polibi Belirtileri

Safra kesesi polibinin belirtileri; bulantı, kusma, üst karın bölgesinden başlayıp sırta sağ kürek kemiğinin altına vuran karın ağrısı ve sarılıktır. Ancak safra kesesi polibi olan kişilerde genellikle herhangi bir belirti yoktur. Polipler başka nedenlerle yapılan karın ultrasonu sırasında tesadüfen saptanırlar.

Safra Kesesi Polipleri Önemli Midir?

Ultrasonda Safra Kesesindeki Polip
Ultrasonda Safra Kesesindeki Polip

Safta kesesi poliplerinin çeşitli türleri bulunmaktadır. Gerçek polipler ya da adenomatöz polipler (%5) çok nadir görülen poliplerdir. Safra kesesi poliplerin çoğunluğu; kanser riski içermeyen kolesterol polipleri (%60), adenomyomlar (%25) ve inflamatuar (%10) poliplerdir. Bunlar içerisinde kanserleşme riski taşıyan polip türü adenomatöz poliplerdir. Bu yüzden asıl önemli olan bu gruptur. Adenomatöz poliplerin yaklaşık %25’i kanserleşir. 12 milimetreden daha büyük tüm adenomlar kanser hücresi taşır.

Tüm safra kesesi poliplerinin %1’inin kanserleşme riski vardır. Safra kesesi poliplerinin kanserleşme riskini tespit etmede ultrasonda polibin büyüklüğü ve görüntüsü fikir verebilmektedir. Geniş tabanlı ve 10 mm’den büyük poliplerde kanserleşme riski yaklaşık %40 dır. Saplı ve 10 mm’den küçük poliplerde ise kanserleşme riski çok düşüktür.

Safra Kesesi Polibi Tedavi Nasıldır?

Her safra kesesi polibi tedavi gerektirmeyebilir. Safra kesesi poliplerinde, hangi poliplerin alınması gerektiğine, hangilerinin ise sadece takip edilmesi gerektiğine karar verilmelidir. Poliplerde kanserleşme riski sadece %1 kadardır. Tüm poliplerin ameliyat edilmesi durumunda, poliplerin %99’u gereksiz yere alınmış olur.

Hangi safra kesesi polibi alınmalıdır?

  • 1 cm’den büyük polipler
  • Geniş tabanlı polipler
  • Hızlı büyüme gösteren polipler
  • Kişinin 50 yaşından büyük olması
  • Ağrı, bulantı, kusma varsa
  • Safra kesesi iltihabı, pankreas iltihabı gibi ek sorunlara neden oluyorsa
  • 3 veya daha fazla sayıda polip varsa
  • Beraberinde safra kesesi taşı varsa

Safra kesesi poliplerinin tedavisinde en iyi tedavi yöntemi safra kesesinin laparoskopik (kapalı) olarak çıkarılmasıdır. Ancak kanser riski çok yüksek olan ve ameliyat öncesi yapılan tetkiklerinde kese duvarını aşmış polip varsa bu durumda açık ameliyat yapılabilir.

Yukarıdaki durumlar dışında kalan poliplerde, polipin yapısına göre, üç veya altı ayda bir ultrason ile kontrolü yeterli olur.

Yorum Yazın