Kolesistektomi Nedir?
Kolesistektomi, safra kesesinin ameliyat ile çıkarılmasıdır. Ameliyat açık ya da kapalı (laparoskopik) yöntemler ile yapılır. Laparoskopik kolesitektomide, karında açılan küçük kesiler aracılığıyla safra kesesi çıkarılır. Laparoskopik kolesistektomi ya da diğer adıyla kapalı safra kesesi ameliyatı, genel anestezi altında yapılır. Genel anestezi, hastanın damardan verilen ilaçlar ya da solutulan gazlar ile uyutulması işlemidir. Böylece hastanın ağrı duyması engellenir ve tüm kaslarda gevşeme sağlanır.Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyathanede hasta uyuduktan sonra, göbek altında yaklaşık 1-1.5 cm büyüklüğünde bir kesi yapılır. Buradan sokulan bir iğne ile (veress iğnesi) karın boşluğuna karbondioksit gazı gönderilerek karın şişirilir. Böylece karın içinde laparoskopi aletlerinin kullanılabileceği bir boşluk oluşturulmuş olur. Daha sonra bu iğne çıkarılır ve aynı kesi yerinden içeriye trokar adı verilen özel bir boru yerleştirilir. Bu trokarlar, ameliyatta kullanılan aletlerinde karın içine kolay bir şekilde sokulup çıkartılmasını sağlarlar. Göbekteki trokar içinden ise ucunda ışık olan bir kamera gönderilir. Kamera, bir elektrik kablosu aracılığı ile ameliyat sahasındaki görüntüyü monitöre yani bir televizyon ekranına aktarır. Karın cildinde, göbek altında kamera için açılan delikten başka, ameliyat için kullanılacak olan aletler için iki ya da üç delik daha açılır. Bu aletler kullanılarak, safra kesesi tutulur ve önce kanalı (sistik kanal) bağlanır. Daha sonra safra kesesinin atar damarı (sistik arter) bağlanır. En son olarak da safra kesesi, karaciğere yapıştığı yerden makas ve koter gibi aletler yardımı ile ayrılır. Karaciğerden tamamen ayrılan ve karın içinde serbest kalan safra kesesi, daha sonra kameranın sokulduğu delikten dışarı çıkarılır. Bazen safra kesesi bu deliklerden çıkarılamayacak kadar büyük olabilir. Bazen de kese içindeki taşlar, kesenin bu delikten geçmesini engelleyebilir. Böyle bir durumda, öncelikle kesenin boyun kısmı delikten çıkarılır. Daha sonra kesenin boynu açılarak içindeki safra cerrahi aspiratör ile emilerek boşaltılır. Gerekirse kese içerisindeki taşlar parçalanarak kese boşaltılır. Bazen de safra kesesinin dışarı çıkartılması için bu delik hafifçe büyütülebilir. Kese, vücut dışına çıkarıldıktan sonra karındaki karbondioksit gazı boşaltılır. Daha sonra trokarlar çıkarılarak, ciltteki kesiler birer ikişer dikişle kapatılır. Genellikle dren (ince hortum) konması gerekmez. Kapalı safra kesesi ameliyatı yaklaşık olarak 30-60 dakika sürer. Ameliyat sonrası dönemde ağrı neredeyse hiç yoktur. Hastalar genellikle 8 saat sonra su içmeye ve yürümeye başlar. Hasta aynı gün evine çıkarılabilirse de genellikle 1 gece hastanede kalır.Laparoskopik Kolesistektominin Avantajları Nelerdir?
Hasta günlük yaşantısına çok kısa sürede geri döner. Ameliyat sonrası dönemde ağrı yok denecek kadar azdır. Hasta, aynı gün ayaklanır ve yürümeye başlar. Hasta, açık ameliyat ile kıyaslandığında daha erken taburcu olur. Açık ameliyata göre karında çok az yara izi kalır. Büyük bir ameliyat yarasına bağlı olarak gelişebilecek yara iltihaplanması çok daha az görülür. Karın içi organlar daha az kurcalandığı için, karın içi yapışıklıklar daha az gelişir.Genel cerrahi uzmanı Prof.Dr. Hasan Taşçı’nın başlıca ilgi alanları böbrek nakli, safra kesesi ve yolları hastalıkları, hemoroid, makat çatlağı, kıl dönmesi, meme kanseri, kasık fıtığı, pankreas hastalıkları, mide ve bağırsak kanseridir. BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışmaktadır.