
Safra kesesi ağrısı, safra kesesi ve yolları hastalıklarından kaynaklanan ağrıdır. Safta kesesi, karnın sağ tarafında ve karaciğerin hemen altında bulunan kese şeklinde küçük bir organıdır. Safra kesesi, içinde sindirim için gerekli olan safrayı depolar. Yemeklerden sonra ihtiyaç duyulduğunda, içindeki safrayı ince bağırsağa gönderir. Safra Kesesi Ağrısı Nedir? Safra kesesi ağrısı, safra kesesi taşı, safra kesesi iltihabı gibi safra yolları hastalıklardan…

Safra kesesi polibi, safra kesesini döşeyen tabakadaki hücrelerden köken alan görülen minik yumrulardır. Safra kesesi, karaciğerin hemen altında bulunan, içinde karaciğerden salgılanan safranın depolandığı armut şeklinde bir organdır. Safra kesesinin görevi; karaciğerde üretilen safra sıvısını depolamak, yemeklerden sonra gıdalar mideden incebağırsağa geçtiğinde kasılarak içinde biriktirdiği safrayı ince bağırsağa göndermektir. Safra kesesinin taş, polip, iltihaplanma ve kanser gibi çeşitli hastalıkları görülebilir.…

Kolanjit safra kanallarının iltihabı anlamına gelir. Kolesistit ise safra kesesinin iltihabı denmektir. Ciddi bir enfeksiyon olan kolanjit, bazen hastanın ölümüne bile neden olabilir. Kolanjitin en sık görülen nedenleri arasında, safra yolu taşları, safra kanallarına konulan stentler ve geçirilmiş safra kesesi ameliyatları yer almaktadır. Erken dönemde uygulanan antibiyotik tedavisi veya gerektiğin durumlarda safra yolunun drenajı ile kolanjit tedavi edilebilir. Kolanjitin Belirtileri…

Safra kesesi iltihabı ya da diğer adıyla kolesistit, herhangi bir neden dolayı safra kesesinin iltihaplanmasıdır. En sık görülen nedeni safra kesesi taşlarıdır. Ancak safra kesesinde taş olmayan kişilerde de safra kesesi iltihabı görülebilir. Hastalık genellikle ani başlayan karın ağrıları ile kendini gösterir. Safra kesesindeki iltihap, tedavi edilmemesi durumunda ölüme kadar varan ciddi sorunlara yol açabilir. Safra Kesesi İltihabı Neden Olur?…

Kapalı safra kesesi ameliyatı, safra kesesinin laparoskopik yöntem ile alınması işlemidir. Safra kesesi, karın içinde, sağ üst tarafta, karaciğerin hemen altında bulunan armut şeklinde bir organdır. Safra kesesinin görevi, safrayı depolamaktır. Safra beslenmeyle alınan gıdaların sindirilmesine yardımcı olur. Safra kesesi sağlıklı yaşamak için mutlaka gerekli olan bir organ değildir. Kolesistektomi Nedir? Kolesistektomi, safra kesesinin ameliyat ile çıkarılmasıdır. Ameliyat açık ya…

Safra kesesi kanserleri, safra kesesinin duvarındaki hücrelerden kaynaklanan kötü huylu bir kanser türüdür. Daha çok 60 yaş üzeri kişilerde görülür. Safra kesesi kanserinin nedenleri arasında, safra kesesi polipi, safra kesesi iltihabı, şişmanlık (obezite), nitrozamin içeren bazı kimyasal maddeler bulunmaktadır. Safra Kesesi Kanseri Belirtileri Nelerdir? Safra kesesi kanseri oldukça sinsi bir kanser türüdür. Hastalık erken evrelerde hiçbir belirti vermez. Hastalık belirti…

Safra kesesi taşı belirtileri, her kişide değişik olabilir. Her safra kesesi taşı mutlaka şikayete yol açacak diye bir şey yoktur. Yani safra kesesi taşları hiçbir şikayete neden olmayabilir ve bir ömür boyu sessiz kalabilir. Bu duruma sessiz taş, tıp dilinde ise asemptomatik taş denir. Sessiz taşı olan hastalar, bazı durumlar hariç ameliyat edilmese de olur. Safra kesesi taşı belirtileri içerisinde…

Safra kesesi taşı kanser yapar mı? Safra kesesindeki taş, acaba safra kesesinde kansere neden olur mu? Bu sorunun cevabı tam olarak belli değildir. Yapılan çalışmalarda, safra kesesi kanseri olan hastaların çok büyük bir kısmında (%90’ın üzerinde) safra kesesi taşı olduğu gösterilmiştir. Bu durum, safra kesesindeki taşın kansere neden olabileceği yönündeki tartışmaları başlatmış olsa da, “Safra kesesi taşı kanser yapar” gibi…

Safra kesesi taşı kimlerde daha sık görülür? Safra kesesinde taş görülme ihtimali, 40 yaşın üstündeki kişilerde, açık tenli kişilerde, şişman (obez) kadınlarda ve ailesinde safra kesesi taşı bulunanlarda daha yüksektir. Bunun yanında aşağıdaki durumlarda da safra kesesi taşı riski artmaktadır; Sağlıksız bir şekilde uygulanan diyete bağlı, hızlı kilo kaybı yaşayanlarda, Özellikle çok kusan gebelerde Sirozlu hastalarda Aşırı yağlı gıdalarla beslenen…

Safra kesesi taşı, safra kesesi içinde taş oluşması durumudur. Safra kesesi taşları, en sık görülen safra kesesi hastalığıdır. Safra kesesi taşları, kolesterol taşları ve bilirubin taşları olmak üzere iki gruba ayrılır. Bunlar arasında en sık görüleni kolesterol taşlarıdır. Yaş ilerledikçe safra kesesinde taş oluşma riski artar. Safra kesesi taşı kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?…